תחום ההכשרה ופיתוח מיומנויות עובדים עשה קפיצה משמעותית בשנים האחרונות. עם התקדמות הטכנולוגיה, עובדים בני זמננו נהנים משליטה מלאה על תהליך ההכשרה שלהם לרבות התפתחותם המקצועית. ארגונים משקיעים משאבי עתק כדי לשדרג את מערכות ניהול הלמידה שלהם. הם מתמקדים במתן הדרכה, משוב שוטף ומתן אופק התפתחותי לעובדים. כדי לשמר את היתרון התחרותי, מוטלת על הארגון החובה להמשיך ולקדם תכניות הכשרה ולהבטיח שהן תואמות את היעדים העסקיים הכוללים. משמעות הדבר היא מיפוי של תכניות העונות על צרכים עסקיים, התייחסות לצרכים הטכנולוגיים על בסיס מערכת הכישורים הקיימת והיערכות ומוכנות לעתיד. למעשה, מחקר כוח אדם שנערך לאחרונה מצא כי רוב מוחץ של העובדים (86%) מרגישים שמעסיקים רואים חשיבות רבה במתן הזדמנויות למידה לעובדים. זו כבר לא שאלה של האם יש צורך באסטרטגיית הכשרת עובדים, אלא מהי האסטרטגיה הטובה ביותר לארגון? בין אם זה מגיע במתכונת של מערכת לניהול ידע, הדרכה אחד על אחד או סבב לימודים שלם, העובדים תמיד זקוקים לריענון והדרכות על מנת לבצע את עבודתם בצורה הטובה ביותר ולתרום להשגת יעדי הארגון. קבלת השכלה רציפה באמצעות מערכת ניהול למידה בארגון, פירושה גם שהם תמיד בחזית ההתפתחויות בענף. ארגונים שמים דגש חזק על למידה, בעוד העובדים רוצים שליטה טובה יותר במה, איפה ומתי הם לומדים. הם מאמצים גם גישות קונבנציונאליות וגם לא שגרתיות כדי למקסם את הלמידה שלהם. מאמר זה עוסק במידע אודות מערכת LMS ותחום הלמידה המקוונת לסוגיה השונים.

יתרונות הלמידה המקוונת:

  • חיסכון של זמן וכסף, אין צורך בתאום ההדרכות במשבצות זמן שונות.
  • הבטחת רציפות המידע בכל הרמות. ביטחון מלא שכלל עובדי הארגון יקבלו הדרכה איכותית ומידע מתאים.
  • עבודה בסביבה גלובלית במספר מיקומים ובזמנים שונים.
  • יכולת לעקוב אחר התקדמות תהליך הלמידה באמצעות ממשק ויזואלי מתקדם.
  • לאפשר לעובדים גישה נוחה למידע, צמצום פערים ופחות מידע שגוי.



תהליכי הכשרת עובדים:


התמצאות ארגונית

התמצאות ארגונית היא הסוג השכיח ביותר של הכשרת עובדים. למעשה מדובר בתהליך קבלת הפנים של עובדים חדשים לארגון בשבוע הראשון שלהם בתפקיד. הכשרה זו רלוונטית לכל בעלי התפקידים והמחלקות בארגון.

הדרכות התמצאות והכרות ארגונית נערכות בדרך כלל על ידי מחלקת משאבי אנוש בנושאים כגון:

  • משימה, חזון וערכים של החברה
  • תרבות ארגונית
  • מבנה ארגוני וצוות ההנהלה
  • טפסים וניירת הרלוונטיים לתהליך הקליטה.
  • סקירה כללית של תכנית ההטבות לעובדים.
  • נהלים ואדמיניסטרציה (סיסמאות כניסה למחשב, הגדרות דוא"ל וכו')
  • מדיניות עסקית מרכזית

הדרכות קליטה לעובדים חדשים

בניגוד לתפיסה המוטעית, התמצאות ארגונית והדרכות קליטה הם למעשה סוגים שונים של הדרכות עובדים.
בעוד שהדרכות התמצאות ארגונית הם במסגרת תהליך חד פעמי בסגנון טופס טיולים בין בעלי תפקידים בארגון, הדרכות קליטה הן סדרה של מפגשים ספציפיים למחלקות המתקיימים לאורך זמן רב יותר. התהליך מובנה ומותאם במטרה לאפשר לעובדים חדשים להצליח בתפקידם החדש בפרק הזמן הקצר ביותר.
הדרכת קליטת עובדים מתחילה ביום העבודה הראשון ועשויה להימשך לאורך השנה הראשונה ועל פי הצורך. הדרכות אלה הן תחת האחריות המקצועית של מנהלי המחלקות. תהליך ההכשרה מתוכנן באופן שמספק לעובדים גישה נוחה למידע ולמיומנויות הדרושות להם כדי לבצע את עבודתם ביעילות.
תכנית הדרכה מקיפה עוסקת גם בנושאים שמעבר להיבטים הטכניים של העבודה. דוגמה טובה לתכנים כאלה היא למשל סרטונים הממליצים על תנוחות גוף מסוימות בסביבת העבודה המסייעות להוריד את רמות הלחץ והגדלת הפרודוקטיביות בעבודה.
הכשרות וקורסים מקוונים שבוצעו באופן יעיל מפנים זמן יקר מהצוות המנוסה או מהדרג הניהולי מכיוון שרוב התשובות לשאלות יהיו זמינות במסגרת ההכשרה.

הכשרה לפיתוח מיומנויות טכניות

לא משנה באיזו רמה טכנית נמצאים עובדי הארגון, תמיד יש מקום לשיפור. כישורים טכניים מורכבים כוללים את הידע לבצע משימות כמו ניתוח נתונים, כתיבת תוכן, ניהול מדיה חברתית, תכנות וכו '.
מיומנויות טכניות הן מרכיב בסיסי בתהליך הכשרת העובדים. צמיחת הארגון והתפתחותו מתבססים על עובדים שנמצאים בתהליך למידה שוטף ועל בסיס קבוע כדי להישאר מעודכנים עם ההתפתחויות האחרונות.
פלטפורמות למידה מציעות מגוון רחב של פתרונות למידה בנושאי פיתוח מיומנויות, מכירות וניהול, כולל קטעי וידאו, פודקאסטים, למידה אלקטרונית ופתרונות תמיכה מקוונים.

פיתוח מיומנויות רכות

התנהגות עובדים בתרחישים חברתיים שונים חשובה לפחות באותה מידה כמו רמת הידע שלהם. זו הסיבה שמיומנויות רכות כה חיוניות לצמיחה. כישורים רכים הם תכונות אישיות המאפשרות לעובדים ליצור אינטראקציה והרמוניה עם אנשים אחרים במקום העבודה, כולל עמיתים לעבודה, הנהלה ולקוחות.
מחקרים מראים כי פערים בכישורים רכים בסיסיים בקרב עובדי הארגון משפיעים באופן ישיר על הצלחת החברה. הדרכה במיומנויות רכות מועילות לעובדים חדשים וותיקים בכל הרמות ומהוות דרך יעילה במיוחד לבניית תרבות יעילה, מכבדת ושיתופית.

מיומנויות רכות בנושאים כגון:

  • כישורי תקשורת
  • כישורי מצגת
  • כישורי פתרון בעיות
  • פתרון סכסוכים
  • כישורי מנהיגות
  • אינטליגנציה רגשית
  • ניהול זמן
  • אתיקה
  • עבודת צוות
  • הסתגלות

הדרכות מוצרים ושירותים

הדרכות אודות מוצרים ושירותים עשויות להיות חלק מתהליך הקליטה לעובדים חדשים או נגיש לכל עובד הזקוק לריענון בקשר למוצרים והשירותים שהארגון מציע. ניתן להשתמש בהכשרות מסוג זה גם כדי להעמיק את הידע של העובדים על מוצרים, שירותים או תכונות שפותחו לאחרונה כך שצוות העובדים תמיד נשאר מעודכן.

הדרכות חובה

חוקי העבודה המודרניים מחייבים ארגונים בנקיטת אמצעים לבטיחות ולמניעת תאונות עבודה.
החוק מחייב את המעסיק לבצע הדרכות בטיחות לעובדים, אך החובה העיקרית היא החובה המוסרית. על הארגון מוטלת האחריות ליצור סביבת עבודה נאותה, לדאוג לשלום העובדים ולהגן עליהם מפני סכנות פיזיות ותברואתיות.

עובדים בכל הענפים והמגזרים נדרשים להדרכות בתחום הבריאות והבטיחות התעסוקתית. כמו כן במרבית הארגונים חובה להעביר לעובדים הדרכות למניעת הטרדה מינית.
לרוב, גופים ציבוריים יספקו את ההדרכות הללו בעצמם, הן בדרך כלל קיימות באופן מקוון בצורה של לומדות אינטראקטיביות. אם מערכת ניהול הלמידה שלכם LMS תומכת בתקן SCORM ניתן יהיה לנהל ולאמוד את בקיאות העובדים בתחום של תקנות הבטיחות והדרכות החובה.


השתלמויות e-Learning והשתתפות בשכר לימוד


השקעה בפיתוח המקצועי של העובדים מעבר לקורסים הזמינים במאגר הארגוני, מגבירה באופן ניכר את תחושת הזהות של העובד עם הארגון.

עובדים שמרגישים שהחברה שלהם משקיעה בהם מעורבים ומאושרים יותר מאשר מקביליהם. רמת מעורבות זו יוצרת יתרון כפול עבור הארגון כאסטרטגיית שימור עובדים וככלי לפיתוח מקצועי.

השתתפות בשכר לימוד פופולריות ביותר לפיתוח עובדים. תכניות אלה מקצות קצבה שנתית לעובדים להמשיך בתארים מתקדמים, השתלמויות, כנסים ועוד. זה גם מעודד את העובדים להמשיך בהתפתחות האישית שלהם, ובתמורה הם מחזירים את הכישורים האלה איתם לתפקיד.


לסיכום

הכשרת עובדים היא היבט בלתי נמנע של ארגון צומח. זה לא רק מפתח את כישוריהם של העובדים אלא גם מאדיר את הארגון ואת קצב הצמיחה שלו. ארגון המציע תכנית הכשרה לעובדים, תוך התחשבות בכל תחומי הארגון וצרכי ההדרכה של העובדים, הוא זה שקוצר הצלחות בטווח הרחוק.

יתר על כן, זה עוזר לעובדים כמו גם לארגון לפתח את עצמו ולהתבלט מהשאר. זה מביא סיפוק, אושר וביטחון בקרב העובדים ועוזר להם לשפר את הביצועים. באופן דומה, תאגידים שלוקחים הכשרה ופיתוח של עובדים כפרקטיקה עסקית מכריעה וחשובה תמיד נמצאים בחזית בסביבה תחרותית ותמיד מצליחים להביא רעיונות חדשים לשיפור הארגון.

עם זאת, אסטרטגיית הכשרת עובדים ארגונית איכותית היא כזו שמתחילה בהעסקת עובד חדש וממשיכה ומתפתחת לאורך כל העסקתו.